Citát z Fb diskuze : "Tak nám zastupitelstvo zvýšilo poplatky za svoz odpadů o 71%!!! Cena za osobu se z původních 492,-Kč zvyšuje na 840,-Kč osoba/rok. A jako bonus už nebude možná platba přes SIPO! "
Kdo za to může? Udělalo by to jiné vedení města jinak? Odpovím - stěží.
Asi jen málo lidí ví, že cenovka všech služeb spojených s odvozem odpadu, skládkováním případně zpracováním, hrubě převyšuje to, co město Kroměříž od občanů vybere. Neboli, ztráta je hrazena z rozpočtu obce. I po navýšení poplatku, který se nezvyšoval od roku 2004 (!), bude z městského rozpočtu odtékat okolo 25 miliónů. Proč zdražení právě letos? Z roku na rok narostly hned tři položky. První: vláda posunula daňové zatížení odpadů z 15 na 21%, v rámci úsporného balíčku. Druhý: meziroční inflace na konci roku 2022 byla 16% Třetí: postupně se navyšuje poplatek za skládkování komunálního odpadu - z dnešních 500,- Kč za tunu až na 1850,- Kč za tunu v roce 2029. Navíc množství odpadu stále narůstá. Žijeme tak, jak žijeme. Třídění odpadu v Kroměříži pokulhává za tím, co dokáže vytřídit průměrný obyvatel Zlínského kraje. Pozitivní je, že město konečně zadalo studii, ze které vzešly doporučení k provedení systémových změn v odpadovém hospodářství, které už nyní udhalily, kde by se do budoucna dalo ušetřit.
A poslední vysvětlení proč nechce město SIPO? Je to prosté. Každý rok město zaplatí 300 000Kč za poplatky, které SIPO od příjemce vyžaduje. Za těchto okolností prosba občanům, aby si raději zavedli trvalý příkaz, nebo zaplatili jednou ročně z účtu, dává smysl.


Tak moment, pane starosto…

Po volbách bývá zvykem, že příkopy se zahrabávají a je snaha se domluvit. Nepovažuji za klišé dodat, že ku prospěchu občanů. V Kroměříži je to přesně ...

  • 22.10.2018

Beseda - Energetická krize, jak se jí bránit

To, nad čím všichní přemýšlejí, jsou energie. Jak zatopíme v zimě, jak ušetřit, do čeho investovat, aby spotřeba domácností a institucí byla co nejnižší. ...

  • 27.08.2022