Kdybych měl hlasovat pro nejblbější křižovatku v Kroměříži, mám jasno. Havlíčkova - Albertova u nemocnice. Mumraj do všech stran, problematické odbočování, dlouhý přechod bez ostrůvku jen pár metrů od křižovatky. Do toho děti na cestě od Barbořiny na ZŠ Zachar, přebíhající mimo přechod. Něco takového jsem viděl za dob, kdy jsem s baťůžkem cestoval po světě, v zemích zvaných rozvojové. A pak v Kroměříži. Snaha tuto křižovatku modernizovat se táhne už asi 15 let. Různé varianty - kruháč, pak světelná křižovatka, všechno by nějak šlo. Poslední návrh, který předložili projektanti radnice na stůl, je ale suverénně nejhorší paskvil. Představuje rozšíření Havlíčkovy o odbočovací pásy, takže na tři pruhy z jedné, tři pruhy z druhé strany. A vysvětlete dětem, že mají běžet na přechod 160metrů tam a zase zpátky, než přeběhnout tři pruhy... A aby bylo na všech šest pruhů dost místa, vyrubeme stromy, 6x lípa podél Květné zahrady, 4x javory podél plotu Psychiatrické léčebny.
Opravdu to nejde jinak? Jde. Řešení je jednoduché. Kruhový objezd, běžných parametrů. Ano, bude to představovat odkup, případně vyvlastnění rohového domu nebo jeho části, ale nedá se nic dělat. Křižovatka je pro město klíčovou veřejně prospěšnou stavbou, podobných vyvlastnění staveb či pozemků probíhá každým rokem v České republice spousta. Takto zůstane devět stromů, přechody budou v rozumné vzdálenosti od křižovatky.
Samozřejmě je potřeba jednat se Zlínským krajem. Ale to bychom museli mít starostu, který je schopen do Baťova mrakodrapu jezdit a leštit kliky. Třeba starosta Dvořáček by to zcela jistě dokázal. Starosta Němec tohle bohužel neumí.


Beseda - Energetická krize, jak se jí bránit

To, nad čím všichní přemýšlejí, jsou energie. Jak zatopíme v zimě, jak ušetřit, do čeho investovat, aby spotřeba domácností a institucí byla co nejnižší. ...

  • 27.08.2022

Zastupitelstvo škodí zdraví. Únor 2020

Dle jednacího řádu je možné schůze zastupitelstva svolat třeba jen 4x do roka. Asi abychom si šetřili nervy. Dělal to Čunek ve Vsetíně, tam se někdy rokovalo ...

  • 21.02.2020