Poslední zastupitelstvo máme za sebou. Takže ve zkratce, co bylo.
Město pokračuje v projektu "spisovna" na Zacharu. Kupujeme bývalou kotelnu, která hyzdí sídliště a slouží jako příbytek pochybných existencí. Náklady budu šílené - když se spočítá kupní cena objektu, demolice a nová stavba včetně úpravy okolí, zaplatí město až 15 000Kč/m2. Pokud si město sáhne na dotace, tak polovinu, ale není to jisté. Protáčely se mi panenky, ale hlasoval jsem pro, s jedinou motivací - zbavit obyvatele Zacharu téhle špinavé díry.
Znovu se vrátil na scénu památník biskupa Castellcorna - úředníci po nás chtěli, abychom revokovali usnesení o účetní závěrce města. Tu jsme přijali, ale s výhradou k půl milionu, které úřad na pomník utratil, aniž by o tom rozhodlo zastupitelstvo. Koalice si to prohlasovala, účetní závěrka už je bez výhrad. Ptáte-li se na to, jaké poučení jsme učinili, abychom příště nehodili půl milión do koše, tak žádné. Snad příští zastupitelé něco vymyslí...
Evergreenem se už stává trafačka u Arcibiskupských sklepů. Stavba, připomínající zapomenutý kontejner z kamiónu, je stavbou černou, neboť neodpovídá stavebnímu povolení. Ale stojí. Přístup Arcibiskupství je svérázný, prostý občan by tímto postupem záhy narazil do zdi, ale to teď neřešme. Z hlediska města je podstatná skutečnost, že v řízení o umístění "kontejneru" se radnice vyjádřila kladně, v roce 2020. Zeptal jsem se paní tajemnice Škrabalové, kdo se tedy konkrétně vyjádřil, a kdo to to má dle organizačního schématu v gesci. Odpověď: Odbor právní. Načež zastupitelům pan JUDr. Man ve zkratce sdělil, že nám po tom nic není, a ani Rada města nemusí nic vědět. Tento názor nesdílím, a nejsem sám koho zvedá přístup městských právníků ze židle. Přesun trafostanice není žádná drobná změna, to mělo jít jednoznačně do Rady města a pokud někdo říká, že ne, pak mlží nebo neví, o čem mluví. Kdo to tedy podepsal jsme se nedozvěděli. Tudíž zodpovědnost padá na vedoucí odboru Mgr. Žiakovou. Každý soused ví, že se má zajímat, co se staví na vedlejším pozemku, a že může uplatnit výhrady. Všechno se dalo řešit, dalo se jednat, pokud by Město Kroměříž "kontejner" slepě neodkývalo. Teď chytáme kočku za ocas.
Tohle je na delší debatu a řešení uvnitř úřadu. Myslím, že dotčení úředníci jen doufají, že volby vynesou nové, naivní zastupitele, a na všechno se zapomene. Já naopak doufám, že to nezapadne.
Závěrečná, čistě subjektivní bilance čtyř let z pohledu zastupitele, který se nepotřebuje živit politikou: Město Kroměříž stagnuje, převažuje pocit zklamání. Volební plakáty jsme mohli takřka okopírovat od minula, změnilo se málo. Křižovatky, přechody pro chodce, cyklostezky - žádná změna. Bazén je tak jak byl, Piráti si vzpomněli tři týdny před volbami, jako by dosud byli v opozici. Projekt sportovní haly jsou vyhozené peníze, protože něco takového město nikdy nepostaví. Zcela jistě nepostavíme halu a bazén zároveň. Druhý most zůstává utopií. Protipovodňová opatření stále v nedohlednu, kdyby přišla velká voda, dopadne Kroměříž stejně jako v roce 1997. Osm let stavby Parkovacího domu, výsledek? Jedno parkovací místo za milión, v atriu nepotřebné druhé Infocentrum, zcela zbytečné stěhování Městské policie do místa s obtížným výjezdem, s přesunem systémů a technologií za další miliony. Rekonstrukce Vodní - najdi deset rozdílů.
Pozitiva: To nejpodstatnější - vytrhli jsme nemocnici Čunkovi z chřtánu. Její omezení na větší polikliniku přitom bylo na spadnutí, dnes je v plném proudu projektování přístavby nové chirurgické ambulance a očního oddělení. Dobré je, že územní plán je před dokončením. Negativum: příliš pozdě, bude ho schvalovat příští zastupitelstvo, takže lze očekávat, že si někdo vzpomene, že to chce jinak.
Chtěl bych napsat něco optimistického na závěr, ale nemám nápad. Atmosféra na radnici je dusná, jak nikdy nebyla. Ryba smrdí od hlavy. Někteří nepochopili, že funkce starosty není od toho aby se vůči všem vymezoval, ale aby se staral. Leštil kliky, domlouval, loboval. Třeba jako Dvořáček. To bohužel Němec nedělá. Na Kraji ho téměř neznají, jeho přesah mimo město je nulový. Kdyby ještě někdo nechápal, proč s Němcem nechceme nic mít, podívejte se, koho tlačí za Kroměříž do Senátu. Místo aby MUDr. Sehnalová za Kroměříž bojovala s Čunkovou prodlouženou rukou Jelínkovou, posílá proti ní starosta mohelnickou hvězdu Zwyrtek Hamplovou. Dámu, kterou považuji za jednu z TOP 5 dezinformátorů v ČR.
Poslední šance je, že změní Kroměříž k lepšímu voliči. Tak, jak to udělali na kraji. Třeba vidí, slyší a přemýšlí. Nezbývá, než doufat.


Pandemické střípky

Než popíšu říjnové zasednutí zastupitelstva města Kroměříže, musím se omluvit za přestávku. Minulý report má datum červen 2020. Mezitím uběhly prázdniny ...

  • 19.10.2020

Bezpečný přechod na hřbitov je reálný

Některá místa po bezpečném přechodu přímo volají. Protože parkování na hřbitově je omezené, často pozůstalí parkují na velkém parkovišti u TESCa. Pak ...

  • 10.09.2022