Zasněžené Velké náměstí bylo zaplněné postavičkami v bílém, bohužel nikdo ze sněhuláků se na zastupitelstvo města Kroměříže nechystal. Škoda, vypadali jako veselí chlapíci. Mohlo být chladno, ale veselo. Takhle to bylo jen dlouhé, úmorné, místy s prvky crazy tragikomedie. Pár bodů, které stojí za zaznamenání:
Spolek Podané ruce se zabývá "dětmi ulice", tedy mladistvími převážně z vyloučených lokalit. Snaží se podchytit děcka v problémovém věku převážně 12-15 let, zjednodušeně řečeno, aby telecí léta přežily bez újmy své a pokud možno bez konfliktů s okolím. Docela obdivuji lidi, kteří se takovou prací zabývají, musí to být řehole. Ale je to asi jediná cesta. Jistě, můžeme nadávat, jaký je například v okolí Děvína binec a co všechno je tam špatně, můžeme tam posílat Městskou policii. V Kroměříži tuhle cestu volíme, protože mravenčí sociální práce s takto problémovými rodinami je podporována zcela minimálně. A i nadále budeme strkat hlavu do písku, protože příspěvek na rozšíření činnosti spolku Podané ruce byl zamítnut. Jo jo, na chudé je třeba přísnost. Co na tom, že ve srovnatelném Vsetíně pracuje takto s problémovou mládeží osm pracovníků, v Kroměříži si vystačíme se třemi, kteří neví, kam dřív skočit... Protože přece nebudeme podporovat, aby se tyhle děcka někde scházely. Populismus opět vykvetl v celé kráse.
Kroměříž podporuje paliativní péči, a to je dobře. Tohle téma by mělo jít mimo politiku. Jde o zajištění péče o lidi, kteří své poslední dny s těžkou nemocí chtějí strávit doma, a ne v nemocnici. Pomoc jejich blízkým a v neposlední řadě i pozůstalým. Schválených 200 000Kč je symbolická podpora, aby se tato služba rozvíjela. Dobře investované peníze.
Viděli jste na Bagráku plachetničky? Zajímavý, a na pohled krásný sport. Teď si jachtaři chtějí spravit zázemí, tu chalupu na kopečku nad vodou, mají projekt, je vyhlášen dotační titul, teď kde vzít peníze na to, co dotace nepokryje? Proto si zažádali o příslib finanční podpory města, ve výši 1,5 mil. Kč. Logické je, že by město mělo podporovat sportovní aktivity, jenže když ono to není subjekt zřizovaný městem, což některým zastupitelům vadí. Osobně si myslím, že podpora sportovišť by neměla být vázána jen na vlastnictví města. Je smutné, že ačkoli Rada města měla žádost na stole v srpnu 2021, projednání bodu na zastupitelstvu až teď v prosinci proběhlo v časové tísni končícího termínu pro žádost o podporu. A úroveň přípravy bodu odpovídala tomu, jako by to chtěl někdo nechat vyhnít. Kupodivu jsme nehodili vodáky přes palubu, většina zastupitelů byla pro podporu. S výhradou, že by měl areál sloužit veřejnosti, včetně provozu cyklokempu.
Rozpočet bývá ve většině zastupitelských sborů předjednán, třeba ve Zlínském kraji proběhla on-line schůzka, kde se jednotlivé body probíraly. V Kroměříži se nejdůležitější bod roku připravuje v pracovně starosty Němce, který pod pokličku nedá nahlédnout ani svým spolustraníkům. Jinak si nelze vysvětlit, že nejvíc veřejných dotazů měla redaktorka Janoušková. Od loňska žádná změna, ve srovnání s okolními městy Kroměříž pokulhává v kolonce "výše investic". Prostě se málo staví. Jistě, dostavuje se kontroverzní parkovací dům, ale není to trochu na dlouhé lokte, stavět předražené garáže 7 let? Otázka zní, kam tedy město penize dává? Do nákladné projektové přípravy akcí, které se pak nerealizují? Nebo jsme nakoupili víc vánočních světýlek než jiná města?
Rozpočet v sobě skrýval ještě jednu zápletku - Olga Sehnalová a další zastupitelé odmítli podpořit rozpočet, pokud v něm bude miliónová položka, kterou mělo město přispět Klubu UNESCO na památník olomouckého biskupa Lichtensteina-Castelcorna. Tuto stavbu tam podle mého názoru vpašoval starosta Němec jako úlitbu části lidovců, které si potřebuje zavázat před komunálními volbami. Ačkoli jindy se handrkujeme o desetitisícové drobnosti, tento milión ani nestál za to, aby ho zastupitelům představil. Takže jsme si ho museli představit sami. Castelcorno totiž není jen zakladatel Květné zahrady, ale také člověk, který panoval v době obludných čarodějnických procesů. Tyto justiční vraždy, spáchané na nevinných lidech Šumperska z hamižných důvodů, měl na svědomí minimálně svou nečinností. V případě upáleného šumperského děkana Lautnera, který se zastal mučených, pak rozsudek nese přímo biskupův podpis. Mimochodem, je víc než pravděpodobné, že zabavený majetek upálených měšťanů a tkalců zpod jesenických hor naplnil biskupskou pokladnu a byl jedním ze zdrojů, ze kterých se Květná zaplatila. Pro mě otřesné zjištění je, kolik zastupitelů je ochotno přimhouřit oči nad vraždou více než sto lidí, když pan biskup byl přece takový milovník umění. Nakonec jsme rozpočet schválili bez památníku.
Dobrá zpráva na konec. Rekonstrukce obřadní síně hřbitova vypadá jako povedený projekt. Mě navíc těší, že jsem vyprovokoval úřad k činnosti a přechod pro chodce na úrovni schodiště u Tesco, s novou brankou na hřbitov, je na dobré cestě. Doufejme, že obrázky lidí nedůstojně přebíhajícíchc rušnou Velehradskou budou jednoho dne minulostí.


Tak moment, pane starosto…

Po volbách bývá zvykem, že příkopy se zahrabávají a je snaha se domluvit. Nepovažuji za klišé dodat, že ku prospěchu občanů. V Kroměříži je to přesně ...

  • 22.10.2018